Γιουβέτσι με κόκορα μαγειρεμένο με άγρια μανιτάρια και Αγιωργίτικο
Υλικά Μερίδες: 6 • 1 κόκορας περίπου 1½ κιλό, στα 8 • 300 γρ. μανιτάρια ανάμεικτα, (λευκά, πορτομπέλο, πλευρώτους) και άγρια, χοντροκομμένα • 5 κόκκοι μπαχάρι + 2 αστεροειδείς γλυκάνισοι + 1 ξυλάκι κανέλας • 10 κρεμμυδάκια μικρά, για στιφάδο, καθαρισμένα, ολόκληρα • 500 ml κόκκινο κρασί, ξηρό, κατά προτίμηση Αγιωργίτικο • 2 ντομάτες ώριμες, σε μικρά κυβάκια • 1 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος • 1 μάτσο μυρώνια, ψιλοκομμένα • 1 μάτσο καυκαλήθρες, ψιλοκομμένες • 2 κουτ. σούπας θυμάρι φρέσκο ή 1 κουτ. σούπας ξερό • 300 γρ. μέτριο κριθαράκι • 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις • 50 ml ελαιόλαδο • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο • ξινομυζήθρα, για το σερβίρισμα Διαδικασία 1. Για να φτιάξουμε γιουβέτσι με κόκορα μαγειρεμένο με άγρια μανιτάρια και Αγιωργίτικο, ξεκινάμε, να αλατοπιπερώνουμε και αλευρώνουμε τα κομμάτια του κόκορα. 2. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα σοτάρουμε, σε δόσεις, στο λάδι τον κόκορα σε μέτρια φωτιά για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. 3. Βγάζουμε το κόκορα από την κατσαρόλα. 4. Στη συνέχεια, βάζουμε στην κατσαρόλα τα κρεμμυδάκια και τα μανιτάρια και τα σοτάρουμε για 7-8 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν τα κρεμμυδάκια και τα μανιτάρια να πιουν τα υγρά που θα βγάλουν. 5. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και ξαναβάζουμε τον κόκορα στην κατσαρόλα. 6. Σβήνουμε με το κρασί και μαγειρεύουμε για 5-6 λεπτά. 7. Ρίχνουμε τις ντομάτες, τα φρέσκα μυρωδικά, το μισό θυμάρι, αλατοπίπερο και 1,8 λίτρα ζεστό νερό. 8. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για 60-75 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει ο κόκορας. 9. Πετάμε τα μπαχαρικά. • Βγάζουμε τα κομμάτια του κόκορα και προσθέτουμε στο υγρό το κριθαράκι. • Μαγειρεύουμε μέχρι να γίνει το κριθαράκι, ανακατεύοντας για να μην κολλήσει. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε νερό. • Προσθέτουμε το υπόλοιπο θυμάρι, αλατοπίπερο, αν χρειάζεται, και αποσύρουμε. • Σερβίρουμε, το γιουβέτσι με κόκορα μαγειρεμένο με άγρια μανιτάρια και Αγιωργίτικο, με ξινομυζήθρα. Μυστικά Αν δεν βρούμε μυρώνια και καυκαλήθρες, βάζουμε περισσότερο μαϊντανό και για την ποικιλία στη γεύση προσθέτουμε λίγο δυόσμο. https://www.gastronomos.gr/